UEFA dhe FIFA reagojnë për Mërgim Mavrajn

mavraj-1-780x439UEFA dhe FIFA kanë dhë qëndrimin e tyre në lidhje me vendimin e Mërgim Mavrajt që ka refuzuar që ta veshte fanellën në të cilin ishte e vendosur logoja e “Birrës Peja”.
Kombëtarja e Shqipërisë në futboll është duke zhvilluar stërvitje në Austri, para fillimit të fazës finale për “Euro 2016” që do të mbahet në Francë. Nën drejtimin e trajnerit, Gianni De Biasi të pranishëm janë edhe 19 futbollistë tjetër.

Mirëpo, një ‘incident’ jo aq i këndshëm ka ndodhur para dy dite, kur mbrojtësi i kombëtares, ku futbollisti i njohur shqiptar Mërgim Mavraj ka refuzuar që ta veshte fanellën në të cilin ishte e vendosur logoja e “Birrës Peja” jo pse si produkt shqiptar, por si prokut alkooi qe ne shume vende perëndimore wshtw e ndaluar reklama e cigareve dhe duhanit ne vende publike.

Ndryshe agjencia e lajmeve “Presheva jonë” sot ka kontaktuar zyrtaret e FIFA-s ne Cyrih dhe ata te UEFA-s ne Nyon. “Alkooli dhe duhani në shumë mjedise botërore janë të ndaluar të bëhet reklamë…Nuk dimë se sa kjo çështje është e rregulluar me legjislacionin shqiptar. Prandaj, çeshtja e reklamave në fanellat e lojtarëve është çështje qe i takon shtetit, në këtë rast ekipeve të kombëtareve. Nëse futbollistët pranojnë dhe në marrëveshje me klubin, kjo mund të ndodhë që ne tepihun e gjelbër ata të bëjnë reklamë birrave apo cigareve edhe pse kjo natyrë e reklamave nuk është e hijshme dhe e dëshirueshme për sytë, sidomos për pulikun adoloshent, për fëmijët, rininë nën 18 vjec..”, thuhet në përgjigjen e tyre.

Ndërsa për rastin e Mavraj një nga zyrtaret e shtëpisë fubollistike nderkombëtare ka pohuar se “nuk duhet imponuar askujt t’i bëhet reklamë në trupin e tij atë që nuk dëshiron. Një imponim i tillë është kundër ligjeve ndërkombëtare dhe ligjeve humane..aq me tepër nëse viktima nuk e pi duhanin apo alkooholin. Ndryshe, kjo do të ishte manipulim dhe provokim..”.