Prodhohet vera e parë ngjyrë blu

147443122611Verën e njohim si të bardhë të kuqe dhe rozë, por sot në raftet e supermarketit dhe në kinoteka do të jetë e mundur që të gjeni edhe verëra ngjyrë blu. Për prodhimin e saj thuhet se nuk janë përdorur ngjyrues artificialë.

Janë dashur dy vjet punë që kërkuesit e universitetit të arrinin rezultatin e shumë dëshiruar. Vera blu është krijuar nga një miks rrushi i bardhë dhe i zi, e përzierë më antocianinë, një pigment i pranishëm në lëkurën e rrushit që prodhon ngjyrën. Ende dihet pak për shijen e saj.

Shpikësit e rinj nuk kanë përvojë në prodhimin e verës, por thonë se kjo është pika e tyre e fortë : “Në vendin tonë , vera ka qenë gjithmonë në një piedestal. Kështu që menduam se do të ishte bukur që edhe njerëzit e zakonshëm, pa asnjë lloj njohuria, mund ta krijonin”.