10 gjërat që duhet të dini për Shqipërinë

Museum-633418Sot është Festa e Republikës në Shqipëri. Më 11 janar të vitit 1946 Enver Hoxha shpalli Republikën Popullore të Shqipërisë dhe veten e tij si kryetar të shtetit. Gazetari britanik Ëilliam Hartston sjell 10 kuriozitete për vendin tonë. Disa prej tyre ndoshta shumica e lexuesve i dinë. Por ka edhe fakte që shumë prej jush do t’i dëgjojnë për për herë të parë. 

1. Në 1976 emri u ndryshua në “Republika Popullore Socialiste e Shqipërisë”.

2. Në 1992, pas rënies së komunizmit emri u ndryshua sërish në “Republika e Shqipërisë”.

3. Në 1967 Shqipëria u bë vendi i parë ateist në botë.

4. Shqiptarët e thërrasin vendin “Shqipëri”, që do të thotë “Vendi i shqipeve”.

5. Gjatë regjimit komunist makinat private konsideroheshin të paligjshme.

6. Pasi Lori Voldermort u rrëzua për herë të parë në librin “Harry Potter” ai tha se kishin fshehur në pyjet e Shqipërisë.

7. Albania është emri i të paktën 3 qyteteve në Kolumbi.

8. Emri më i vjetër në ishullin britanik ishte Albion. Rreth shekullit të 11, disa shkrime në latinisht i referohen si “Albania”.

9. Shqipëria mori pjesë në Lojërat Olimpike të vitit 1972 dhe në të gjitha lojërat e mëpasme që nga viti 1992, por nuk ka fituar asnjë medalje.

10. Monedha shqiptare është “Lek”, dhe e ka marrë emrin nga Aleksandri i Madh, emri i të cilit shkurt thuhet Leka. 

Alexander the Great