Botërori me 48 kombëtare, Europa do të përfitojë më pak

Europa është qendra e futbollit të kombëtareve dhe klubeve, e kontinenti me vëmendjen më të madhe, spektaklin e garantuar dhe xhiron e milionave që garanton sporti më popullor.

Por, pavarësisht idesë për zgjerimin e Botërorit në 40 apo 48 përfaqësuese, kontinenti i vjetër do të duhet të pranojë një përqindje të vogël në formatin e ri të kompeticionit, duke nisur nga viti 2026.

Projekti i fushatës së Gianni Infantinos, që po materializohet në rregull të shkruar me zgjedhjen e zviceranit si president, do të votohet në Këshillin e FIFA-s në Zurich të martën.

Ideja finale është që Botërori i futbollit të ketë 48 finalistë, të ndarë në 16 grupe me nga 3 secili. Në raundin tjetër do të kalojnë nga dy skuadra për çdo grup, e kjo nënkupton se skuadrave kombëtare i garantohen të paktën dy ndeshje në Botëror, ndërsa fituesi do të luajë 7 ndeshje, në një hark kohor që nuk ndryshon.

Numri i vendeve të kualifikuara për çdo konfederatë do të vendoset javën e ardhshme në Zurich, por sipas medieve, opsioni më i mirë për UEFA-n do të jetë 16 bileta.