Dy raste të infektimit me HIV-AIDS në Gjirokastër

aids-test_w504Në ditën botërore të luftës kundër HIV/AIDS, Instituti i Shëndetit Publik në Gjirokastër, bashkë Kryqin e Kuq dhe nxëns të gjimnazeve, organizuan një aktivitet sensibilizues kundër këtij virusi.

Në Shqipëri shifrat e të prekurve me AIDS gjatë këtij viti janë 102 persona, ndërsa në Gjirokastër rezultojnë dy raste.

Infeksioni HIV është shkaktuar nga virusi i mungesës së imunitetit të njeriut.

Ju mund ta merrni HIV-it nga kontakti me gjakun e infektuar,  spermë ose lëngjeve vaginale.

  1. Shumica e njerëzve marrin virusin duke pasur marrëdhënie seksuale të pambrojtura me dikend që është i infektuar me HIV.
  2. Një tjetër mënyrë për marrjen e virusit është nëpërmjet shkëmbimit të gjilpërave të drogës me dikend që është i infektuar me HIV.
  3. Virusi mund edhe të kalohet nga nëna tek fëmija e saj gjatë shtatzënisë, lindjes, apo gji me gji.

HIV nuk mund te perhapet nga kontakti i rastit sic mund te jete nje puthje ose shkembimi i gotave me uje me nje person te infektuar.