“Gjirokastra lexon me Kadarenë”, ja programi i aktiviteteve për 80-vjetorin e lindjes së shkrimtarit

big_kalendari-kadare-2016Ditëlindja e 80-të e shkrimtarit të mirënjohur, Ismail Kadare do të nisë në moton “Gjirokastra lexon me Kadarenë”, konceptuar si një qytet që na bashkon të gjithëve, fëmijë, të rinj, te moshuar, qytetarë të përhershëm dhe qytetarë vizitorë të vlerave të trashëgimisë dhe kulturës. “Gjirokastra lexon me Kadarenë” do të jetë sipari i aktiviteteve në kuadër të ditëlindjes së shkrimtarit, konceptuar si një lexim i personazheve të gjallë të romaneve në hapësirat publike.

Leximi- Një ngjarje e lirë që inkurajon festimin dhe angazhimin e komunitetit.

Ideuar si një ngjarje që afron rrëfimin e shkrimtarit për një audiencë të madhe, duke frymëzuar dialogun dhe angazhimin e publikut për të kuptuar rëndësinë e saj dhe duke ndjerë ndikimin në hapësirën publike do të pasohet me aktivitetet e tjera artistike dhe kulturore në Tiranë dhe Gjirokastër në datat 28, 29 dhe 30 janar, një fundjavë kulturore për “Komandantin e Legjionit të Nderit” që ndërkombëtarizoi qytetin e pjerrët , ndërtuar jashtë çdo ligji të ubanistikës

Me poshte kalendari i aktiviteteve. 

28 JANAR 2016, ORA 11:00 -12:00 “GJIROKASTRA LEXON  KADARENË”

MARATONË LEXIMI NË  SHESHE PUBLIKE, GJIROKASTËR

“Gjirokastra lexon  Kadarenë” do të jetë fillimi i aktiviteteve në kuadër të ditëlindjes së shkrimtarit, konceptuar si një  lexim i personazheve të gjallë të romaneve në hapësirat publike.  Një maratonë leximi në një qytet që na bashkon të gjithëve, fëmijë, të rinj, të moshuar, qytetarë të përhershëm dhe qytetarë vizitorë të vlerave të trashëgimisë dhe kulturës.

Vendet e leximit:

Nisja nga Bashkia, Gjirokastër

1.       Klubi i Gjuetarëve 

2.       Bashte e Teqesë-Gjirokastra e vjetër

3.       Gjimnazi  “Asim Zeneli”

4.       Biblioteka “ Apostol  Meksi”

5.       Shkolla e mesme artistike “Feim Ibrahimi”

6.       Gjimnazi “Siri Shapllo”

7.       Sheshi i Ficove-Shkollat 9-vjeçare

8.       Universiteti  “Eqrem Çabej”

9.       Shkolla e mesme “Pandeli Sotiri”

Data 28 do të pasohet me aktivitetet e tjera  artistike dhe kulturore në Tiranë dhe Gjirokastër në datat 29 dhe 30 janar, duke krijuar një fundjavë kulturore për “Komandantin e Legjionit të Nderit” që ndërkombëtarizoi qytetin e pjerrët , ndërtuar jashtë çdo ligji të ubanistikës .

GJIROKASTËR, 29 JANAR 2016, TEATRI “ ZIHNI SAKO”, ORA 18:00

 “Interpretim në magjinë e letërsisë Kadare”

 Dokumentar: “Me sytë e fëmijërisë”

Ekspozitë me botime të Kadaresë

GJIROKASTËR, 30 JANAR 2016, “SHTËPIA KADARE”, ORA 11.00

-Përurim i shtëpisë së shkrimtarit Ismail Kadare

 Ekspozita e piktorit Bashkim Ahmeti

-Ekspozitë e Shtëpisë Botuese Onufri

Tiranë, 28, 29, 30 janar, Universiteti i Arteve, ora 20:00

Shfaqja “Kush e solli Doruntinën”, trupa e teatrit “Aleksandër Moisiu”, Durrës

 12 SHKURT- 28 SHKURT, BKSH, ORA 10:00

1.       Ekspozita “Udhëtim në qytetin Kadarean”  ndërton një rrugëtim të kryqëzuar mes tekstit dhe imazhit, duke bërë të perceptueshëm për publikun një nga specifikat më interesante të veprës së Ismail Kadaresë: shkrimin e qytetit;  që nga Gjirokastra e përjetshme e romaneve Kronikë në gur, Breznitë e Hankonatëve;  Çështje të marrëzisë; Darka e gabuar, etj deri te Tirana me “bulevardin Broadway”; Stambolli me “Aya Sofinë”; Moska e flirteve dhe Parisi letrar.

2.       Konferenca “ Ismail Kadare: leximi dhe interpretimi”  (12 shkurt; ora 11; salla shkencore)

Do të bashkojë kontributet më të fundme mbi studimin dhe interpretimin e veprës së Ismail Kadaresë, përmes pjesëmarrjes së akademikëve, studiuesve, pedagogeve e shkrimtareve.

3.       Promovime të përmbledhjeve studimore dhe bibliografive të konceptuara pikërisht për kremtime të 80-vjetorit.

PRILL 2016

Ekspozita “Udhëtim në qytetin Kadarean”   udhëton në Kosovë, në kuadër të Javës së Bibliotkeave, duke e përfshirë kështu edhe Kosovën në kremtimet specifike të 80-vjetorit.

KORRIK-GUSHT 2016

Ekspozita “Udhëtim në qytetin Kadarean” vendoset gjatë periudhës së turizmit në  “Shtëpinë Kadare” në Gjirokastër duke e bërë pjesë edhe të jetës kulturore të qytetit dhe të guidave turistike. BKSH parashikon edhe një trajnim të shkurtër për personelin që do të shërbejë në Muze për të shpjeguar ekspozitën dhe disa të dhëna specifike mbi autorin dhe veprën e tij.

KORRIK-GUSHT 2016

Aktivitete muzikore, festivale ,  promovime autorësh  dhe lexime në “Shtëpinë Kadare”.  Këto ngjarje artistike do të organizohen nga Ministria e Kulturës, Bashkia Gjirokastër  dhe skena e pavarur artistike.

SHTATOR-NËNTOR 2016

Shpallja e konkursit letrar kombëtar, me pjesëmarrjen e shkollave të mesme,  i cili krijon edhe Çmimin “Shtëpia Kadare”.

DHJETOR 2016

Albumi “Ismail Kadare dhe editimet”

Albumi “Ismail Kadare dhe editimet” do të paraqesë të skanuara dhe të pajisura me shënime bibliografike kopertinat e të gjitha botimeve të para të  Kadaresë në shqip, të cilat kanë dalë nga vëmendja e publikut për shkak të largesës kohore, por edhe kopertina të librave të përkthyer në gjuhë  të huaj, duke sjellë ndoshta për herë të parë në vëmendje shumësinë dhe pasurinë e përkthimeve dhe të gjuhëve në të cilat është botuar vepra e Ismail Kadaresë, së bashku më çmimet kombëtare e ndërkombëtare që kanë marrë vepra të veçanta.

Promovimi i albumit do të bëhet në mjediset e BKSH-së, bashkëshoqëruar me një ekspozitë të shumë botimeve në gjuhë të huaj të autorit që gjenden aktualisht në Bibliotekën Kombëtare.