Kuriozitete për kryeministrat shqiptarë/ Mes 10 të dënuarve me vdekje edhe Eqerem Libohova

auto_kryeministrat1441894641Në 103 vjet shtet Shqipëria numëron 33 kryeministra, që me një llogari të thjeshtë i bie një kryeministër për 3 vjet.

Po të heqësh 27 vitet e Mehmet Shehut dhe 9 vitet e Adil Çarçanit, Shqipëria rezulton shteti më i pastabilizuar në Evropë

Por nga se dallohen kryeministrat e shtetit shqiptar? Është një histori që të lë pa gojë.

Së pari janë 7 kryeministra të vrarë në atentate. Një histori kaq e trishtë që nis që me kryeministrin e parë Ismail Qemal Vlorën, të cilin e helmua në hotelin “Brufoni” në Perugia të Italisë.

Dhe që vijon më parë me vrasjen në atentat të Esad pashë Toptanit, të Hasan Prishtinës, Idhomeno Kosturit. Apo të Maliq Bushatit të pushkatuar si armik i popullit apo i Kostaq Kotës që vdiq në burgun e Burrelit nga torturat.

Por edhe më e rëndë është vrasja në detyrë apo vetevrasje sipas versionit zyrtar të Mehmet Shehut.

Shifrat vijojnë më tej edhe më të rënda: 10 kryeministra në historinë e shtetit shjqiptar janë dënuar me vdekje, pra një e treta e tyre.

Më poshtë disa statistika të përgatitura për DITA nga gazetari Roland Qafoku

7 KRYEMINISTRA TË VRARË

Shtatë kryeministra në historinë e shtetit shqiptar janë vrarë. Ata janë Ismail Qemali i helmuar, Esad Pashë Toptani i vrarë në atentat, Hasan Prishtina i vrarë në atentat, Xhaferr Ypi i vrarë nga bombardimi, Idhomeno Kosturi (në foto) i vrarë në atentat, Kostaq Kota vdekur në burgun e Burrelit nga torturat, Maliq Bushati i pushkatuar si armik.

10 KRYEMINISTRA TË DËNUAR ME VDEKJE

Mes 33 kryeministrave, 10 prej tyre janë dënuar me vdekje. Ata janë: Ahmet Zogu, Fan Noli, Maliq Bushati, Ibrahim Bicakciu, Kostaq Kotta, Shefqet Verlaci, Rexhep Mitrovica, Mustafa Kruja, Ekrem Libohova dhe Fiqiri Dine.

Numrin më të madh e kanë kryeministrat që kanë qeverisur gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe që regjimi komunist i shpalli kriminelë lufte dhe i dënoi me vdekje në mungesë duke pretenduar që fuqitë e mëdha do ti dorëzonin.

Mes 10 të dënuarve me dënim kapital janë ekzekutuar dy prej tyre: Maliq Bushati u pushkatua dhe Kostaq Kota vdiq në burg.

Ndërkohë Ahmet Zogu dhe Fan Noli kanë dënuar njëri­tjetrin me vdekje pas kryengritjes së vitit 1924 kur Noli erdhi në pushtet dhe në dhjetor të atij vitit kur Zogu erdhi sërish në pushtet.

3 KRYEMINISTRA TË DËNUAR ME BURG

Janë 3 kryeministra pas vitit 1990 që janë dënuar dhe kanë bërë burg.

Adil Çarçani dënua me 15 vjet, por bëri 3 vjet, i dënuar për abuzime me pushtetin gjatë regjimit komunist, Fatos Nano u dënua dhe bëri 4 vjet burg për abuzime me ndihmat italiane dhe Vilson Ahmeti bëri 2 vjet burg i dënuar për skandalin “Arsidi”.

27 VJET, REKORD GUINNES NË DETYRË

Kryeministri më jetëgjatë në detyrë është Mehmet Shehu.

Me 27 vjet në detyrë Shehu është rekordmeni në historinë e shtetit shqiptar por edhe në botë. Një rekord që pak gjasa ka që të thyhet.

Pas Shehut kryeministri i dytë më jetëgjatë është Enver Hoxha me 10 vjet, Adil Çarçani me 9 vjet dhe Sali Berisha me 8 vjet.

KRYEMINISTËR 8 VJET, BERISHA REKORDMEN PAS ‘90

Sali Berisha është i katërti kryeministër më jetëgjatë në detyrë mes 33 kryeministrave të shtetit shqiptar.

Por Berisha është rekordmeni më jetëgjatë në detyrë pas vitit 1990.

Me 8 vite ai lë pas Aleksandër Meksin me 5 vjet, Fatos Nanon me 4.5 vjet dhe Ilir Metën me 2 vjet.

1 DITË KRYEMINISTËR

Kryeministri me jetëshkrurtër në detyrë është Qazim Koculi.

Ai qendroi kryeministër një ditë, ose më saktë 12 orë, nga mëngjesi deri në mbrëmje.

Pas tij vjen Hasan Prishtina me 5 ditë kryeministër, Idhomeno Kosturi me 12 ditë.

27 VJEÇ KRYEMINISTËR

Ahmet Zogu është kryeministri në detyrë në moshën më të vogël.

Ai ishte 27 vjeç e 67 ditë kur mori detyrën në 2 dhjetor të vitit 1922.

81 VJEÇ KRYEMINISTËR

Turhan Pashë Përmeti ishte 81 vjeç kur e la detyrën në janar të vitit 1920, duke mbajtur edhe rekordin e kryeministrit shqiptar në moshën më të madhe në detyrë.

Pas tij është Pandeli Evangjeli i cili ishte 76 vjeç kur la detyrën e kryeministrit ne vitin 1935.

2 METËR KRYEMINISTËR

Edi Rama është kryeministri më i gjatë në historinë e kryeministrave të shtetit shqiptar.