Nga Gjinokastër në Gjirokastër, si u greqizua emri pas vitit ’70 (FOTO LAJM)

142898Historiani shqiptar Arben Lalla pretendon se Gjirokastër është një toponim grek pasi emri i vërtetë i qytetit të gurtë është Gjinokastër, transmeton Albeu.

Me anë të një postimi në Facebook, Lalla sjell edhe fakte historike dhe jo vetëm. Sipas tij Gjinokastër, që zbëthehet Kalajae Gjinos, ka të bëjë Princin e Epirit, Gjin Bue Shpatën që vdiq më 1399. 

Pas viteve 1970 qyteti e emërtua Gjirokastër, që përkthehet “Kala e Rrumbullakët”, duke e greqizuar emrin. 

Por në të vërtetë Kalaja në Gjinokastër nuk është e rrumbullakët, por në formë të gjatë si anije. Po ku e kishte parë arkitekti formën e anijes? Kjo për shkak se Gjin Bue Shpata ishte udhëheqës nga Arta, zonë që njihej për lundrimtarë të zotë.

Madje Arben Llalla edhe emrin e kalasë, “Argjiro”, e quan një përrallë që nuk ka ekzistuar, por është një shpikje mitologjike greke për t’ia ndryshuar emrin e vërtetë qytetit shqiptar nga Gjinokastër në Gjirokastër.

142896

142897