Rikthehet ora verore, akrepat shkojnë 60 minuta para

time-change-in-italyAkrepat e orës në 02.00 të mëngjesit të 27 marsit do të lëvizin 60 minuta para. Ora verore do të zgjasë deri të dielën e fundit të tetorit. Ndryshimi bëhet për të shfrytëzuar më shumë dritën e diellit dhe për të kursyer energji.

Për herë të parë ideja e ndryshimit të orës është hedhur që në shekullin XVIII, nga Benjamin Franklin, me argumentin se me realizimin e saj do të kursehej shumë energji.

Në fillim të shekullit të XX, teoria e tij u mor nga britaniku Uillett Uilliam, i cili e paraqiti atë në Dhomën e Komuneve që i dha dritën e jeshile projektit “British Summer Time” në vitin 1916, ku përfshihej lëvizja e akrepave të orës përpara gjatë verës për të kursyer energji.