Vizita e parë si Kryeministër, Edi Rama “pajtohet” me Lazaratin 9 vite pas operacionit antikanbais (VIDEO)

Edhe pse e pati Lazaratin kryefjalë të vitit të dytë qeverisës, kryeministri Rama ka shkelur për herë të parë aty si i tillë, ndërsa si politikan për herë të dytë.

Do ishte 2006-ta viti ku ai do shkelte fillimisht në fshatin e përbetuar antisocialist, të identifikuar me kanabisin ndër vite, zhbërë si i tillë në 2014-ën.

Kështu, në kuadër të një turi falenderues për rezultatin e 14 majit, jo se Lazarati ndryshoi kahje vote por për faktin se aty është hapur një front pune, kreu i mazhorancës qe aty pikërisht për këtë gjë.

Fjala është për një qendër të re të grumbullimit dhe përpunimit të bimëve medicinale, nisur nga puna pak ditë më parë, nën drejtimin e Bashkisë, me përfshirjen e disa profesionistëve të rinj të zonës, si edhe krijimin e Shoqatës së Bashkuar Bujqësore, e cila aktualisht numëron 30 fermerë.

E gjitha kjo, siç shpjegoi ministrja Kumbaro, një një ish-ndërtesë shkolle të rrënuar dhe të një terreni publik pa asnjë funksion për banorët.

“Kjo është ndërtesa e cila ishte një ish-ndërtesë shkolle e rrënuar, u përdor shumë pak si shkollë e ndërtuar me një investim publik për të ardhur keq në vitin 2009 dhe pastaj u abandonua. Komplet një terren publik i abandonuar dhe pa program, pa projekt në të cilën nuk gjeti zbatim as për vetë banorët e Lazaratit. Prej dy vitesh, Bashkia në bashkëpunim me gjithë çunat dhe fermerët e Lazaratit që janë njerëz shumë punëtorë, dakordësuan dhe ndërtuan këtë projekt. Gjithë ideja është e përpunimit të një pasurie shumë të mëdha natyrore që ka Lazarati, por edhe zona më gjerë, deri në Lunxhëri dhe Libohovë në bimë mjekësore, për t’i marrë dhe për t’i përpunuar. Ka një kërkesë shumë të madhe dhe sot është bërë me një investim të Bashkisë dhe të donatorëve qendër e përpunimit të bimëve medicinale që është inauguruar pardje. Është krijuar dhe shoqata e fermerëve, pjesa më e madhe e të cilëve janë nga Lazarati, por dhe fermerë rreth e rrotull për t’i mbledhur dhe për t’i përpunuar”, shpjegoi Kumbaro, duke theksuar dhe tërheqjën e mundshme turistike nga ky investim.

“Sigurisht që duam ta përfshijmë edhe në skemën e rrugëtimeve aromatike për t’u vizituara dhe nga turistët”, u shpreh ajo.

Nga ana e tij, Rama vlerësoi punën e bërë për ngritjen e qendrës duke theksuar se më mbështetjen e duhur, mund të bëhet një industri e lehtë e qëndrueshme që ti japë të ardhura gjithë zonës. “Ne këtë sh.p.k që keni krijuar ju duhet ta fuqizojmë me çdo kusht, t’i japim mbështetje që edhe të shohin të tjerët dhe të bashkohen dhe që të bëhet një industri e lehtë e qëndrueshme dhe t’i japë të ardhura gjithë zonës.”